5/18/2016

BURGERY W PANIERCE Z PIEPRZU, PIECZONE ZIEMNIAKI I SAŁATKA Z ROSZPONKI




Domowe burgery są świetną alternatywą dla fast food'ów z przydrożnych barów. Są dużo zdrowsze i zdecydowanie smaczniejsze, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. My jesteśmy wielkimi fanami burgerów, dlatego bardzo często goszczą na naszym stole.
Jeśli lubicie potrwawy wyraziste w smaku ten przepis będzie dla Was idealny. Panierka z kolorowego  pieprzu zdecydowanie nadaję charakteru. 

Opis krok po kroku ułatwi Wam przygotowanie, a więc zapraszam do czytania :)

CO POTRZEBUJESZ?

 PIECZONE ZIEMNIAKI

- ok 6 średnich ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
- łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić dowolnym)

BURGERY

- 250g mielonej 100% wołowiny 
- małe żółtko
- ok 20 ml wody gazowanej
- mała cebula, bądź połowa dużej
- przyprawa 'Arizona Inspired Steak' (opcjonalnie)
- papryka słodka wędzona, sól, pieprz
- świeżo zmielony pieprz do panierki

*z takiej ilości wyszły nam 3 burgery
*można również zrobić wersję bez panierki

SAŁATKA 

- roszponka
- świeży szpinak
- pomidory koktajlowe
- ogórki konserwowe
- rzodkiewka
- kiełki lucerny
- kilka kropel oleju słonecznikowego
- ser owczy
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano

PRZYGOTOWANIE


1. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z olejem i przyprawą. Pieczemy przez około 20-25 min w temp. 200 stopni. Proponuje sprawdzać co jakiś czas, by ziemniaki się nie spaliły. 


2. Gdy ziemniaki będę już w piekarniku zabieramy się za burgery. Cebule kroimy w drobną kostkę. Mięso łączymy z cebulą, przyprawą ' Arizona Inspired Steak', oraz pozostałymi przyprawami.  Słodka papryka wędzona jest moim obowiązkiem do burgerów, nie wyobrażam sobie jej nie dodać. Bardzo również lubię przyprawę ' Arizona", którą kupić można w Tesco, idealnie komponuję się z mięsem wołowym. Poza tym ma bardzo fajny skład (wykluczając cukier, ale na całe szczęście zajmuje środkową pozycję w składzie). Jeśli podstawą u Was również będzie ta przyprawa to pozostałe ograniczcie do minimum :) Przyprawę swobodnie można zastąpić solą, pieprzem, papryką wędzoną i rozmarynem.  Całość mieszamy, wlewamy wodę gazowaną i zółtko. Dzięki wodzie gazowanej burgery będą soczyste. Formujemy burgery o średnicy 7-8 cm, o grubości 3cm (oczywiście wielkość można modyfikować wg uznania). Burgery wstawiamy do lodówki i w tym czasie zabieramy się za sałatkę. 




3. Rzodkiewkę, ogórka, pomidora i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, polewamy olejem i posypujemy suszonymi ziołami.


  
4. Burgery panierujemy świeżo zmielonym pieprzem.


5. Smażymy na oleju przez 8-9 min, co jakiś czas odwracając. Aczkolwiek trzeba je mieć na oku cały czas, aby się nie przypaliły.



  OBIAD GOTOWY :)) SMACZNEGO !:)






2 komentarze: