I z takiej to mieszanki na obiad zrobiłam zupe - krem z białych szparagów z grzybkami shimeji:)
CO POTRZEBUJESZ?
- litr bulionu warzywnego
- pęk białych szparagów
- por
- 2 cebule
- 2-3 łyżki masła
- 100g śmietany 30%
- ok 15 grzybków shimeji
- ok 100ml białego wina
- ok 100ml białego wina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie ser owczy
PRZYGOTOWANIE:
- Szparagi myjemy, obieramy oraz odcinamy twarde końcówki ( mniej więcej około 4cm), łodygę kroimy na kilka mniejszych części.
- Cebule pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy przygotowane wcześniej szparagi oraz pokrojony por. Smażymy około 2 min i całość zalewamy bulionem.
- Wlewamy wino i gotujemy około 10 min.
- W tym czasie grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 min.
- Do zupy wlewamy śmietankę i całość blendujemy na jednolity krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.
- Krem wlewamy do miseczek i dekorujemy grzybkami, serem owczym i gałką muszkatołową.
SMACZNEGO ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz