5/16/2016

KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW Z GRZYBAMI SHIMEJI

Sezon na szparagi oficjalnie uważam za otwarty. Wybór w sklepach jest już duży, a cena przyjazna dla oka (i portfela :P). Dzisiaj również pierwszy raz skusiłam się na zakup grzybów shimeji.
I z takiej to mieszanki na obiad zrobiłam zupe - krem z białych szparagów z grzybkami shimeji:)

CO POTRZEBUJESZ?

- litr bulionu warzywnego
- pęk białych szparagów
- por
- 2 cebule
- 2-3 łyżki masła
- 100g śmietany 30%
-  ok 15 grzybków shimeji
- ok 100ml białego wina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie ser owczy

PRZYGOTOWANIE:


  • Szparagi myjemy, obieramy oraz odcinamy twarde końcówki ( mniej więcej około 4cm),  łodygę kroimy na kilka mniejszych części.
  • Cebule pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy przygotowane wcześniej szparagi oraz pokrojony por. Smażymy około 2 min i całość zalewamy bulionem.
  • Wlewamy wino i gotujemy około 10 min.
  • W tym czasie grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 min.
  • Do zupy wlewamy śmietankę i całość blendujemy na jednolity krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.
     
  • Krem wlewamy do miseczek i dekorujemy grzybkami, serem owczym i gałką muszkatołową. 
SMACZNEGO ! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz