3/25/2017

PIEROGI LENIWE Z KONFITURĄ JEŻYNOWĄ

Jak pierogi leniwe to tylko na słodko! Z dużą ilością masła i jeszcze większą ilością cukru :)
Dziś postanowiłam dołączyć jeszcze konfiture jeżynową i wyszło naprawdę pysznie!

 Taki obiad w sam raz na leniwą sobotę  :))


POTRZEBUJESZ:



  • PIEROGI
- 200g twarogu
- 100g mąki 
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

  • KONFITURA JEŻYNOWA 
- ok 80-100g mrożonych jeżyn
- pół opakowania cukru wanilinowego, może być troszkę więcej :)
- ok 20ml soku z pomarańczy 


WYKONANIE: 

  • KONFITURA 
1. Mrożone jeżyny gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce już nam sie rozpuszczą dodajemy cukier. Teraz trzeba bardzo pilnować, żeby nam się nie przypaliło. Dodajemy świeżo wycisnięty sok pomarańczowy. Mieszamy, aż konfitura nam zgęstnieje:) Zdejmuje z ognia i zabieramy się za pierogi. 




  • PIEROGI 
1. Twaróg najlepiej przetrzeć przez sitko, niestety ugniatanie widelcem nie zawsze jest skuteczne. Można również zmielić, ale czy jest sens wyciągać maszynke dla 200g ?:) Sitko jest idealnym rozwiązaniem, dzięki temu w pierogach nie będzie grudek :)

2. Dodajemy przesianą mąke, żółtko i ubitą pianę z białka z cukrem wanilinowym. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej struktury. Ciasto odrobinę podsypujemy mąką, ale nie dużo, aby pierogi
nie były za twarde. 

3. Ciasto formujemy w długi pasek i kroimy po skosie :) 

4. Gotujemy we wrzącej wodzie około 4 min. Najlepiej sprawdzać co chwilkę, aby się
nie rozgotowały.





* Gdy pierogi nam sie gotują, podgrzewany wcześniej przygotowaną konfiturę :) 

Ugotowane pierogi polewamy masłem, posypujemy cukrem i podajemy z jeżynami.





Mam nadzieję, że taka wersja pierogów przypadnie Wam do gustu :) 

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz