2/08/2016

GOTUJ Z JULĄ || KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Od jakiegoś czasu na instagramie możecie podglądać moje małe gotowanie. Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami bardzo prostym pomysłem na obiad. Jeśli lubicie połączenia mięsa i owoców to zapraszam :)

Potrzebujesz:
- pojedyńczą pierść z kurczaka
- ananasa w puszce
- ryż (biały/brązowy/jaśminowy jaki lubicie)
- 2 cebule
- 2/3 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy
- opcjonalnie listki mięty do dekoracji

Marynata do kurczaka:
- 2/3 łyżki syropu klonowego ( można zastąpić miodem)
- 4 łyżki sosu sojowy
- 2 łyżki sosu worcestershire
- kilka kropel sosu chili
- papryka słodka
- pieprz
- sól
- suszona pikantna papryka (max 2 sztuki; chyba, że lubicie baaaardzo ostre)

Ja większość rzeczy robię na 'oko', ale myśle że takie proporcje będą okej ;)
Wszystkie składniki mieszamy, marynujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na ok godzine.

Podczas gdy nasz kurczak będzie leżakował, zabieramy się za sos;)

Sos słodko-kwaśny:
- szklanka soku z ananasa
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki octu (użyłam winnego, ale to już kwestia indywidulna)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- kilka kropel cytryny
- łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Wszystko poza skrobią kukurydzianą, mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz. Skrobie rozpuszczamy w kilku łyżkach sosu i wlewamy do garnka. Robimy tak jak zaklepkę na zupe :)
Gotujemy,aż do uzyskania konsystencji kisielu.

Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju kokosowym ( można zastąpić dowolnym). Następnie dodajemy naszego kurczaka i na samym końcu pokrojonego ananasa. Całość zalewamy sosem i smażymy około 8-10 min.

I voila obiad gotowy! Smacznego:)

Taka ilość wystarczyła nam na dwa obiady, dla dwóch osób :)




 Sos powinien mieć taką konsystencję jak na dolnym zdjęciu









Dajcie znać jakie są Wasze ulubione przepisy, chetnie wypróbuje :)

2 komentarze: